Project Ciidna

Door Rami Hara, op Mon Nov 28 2022 23:00:00 GMT+0000

Hoe controleer je de representatie van verschillende culturen in onze beelden? Rami Hara fotografeert zijn eigen familie om stereotypen uit de weg te banen.

Project Ciidna is een doorlopend project dat mijn culturele achtergrond belicht en mijn familiebanden documenteert. Het startpunt voor deze reeks was mijn afkeer jegens de manier waarop mensen met een vergelijkbare afkomst in de media worden geportretteerd. Ik ben zelf getuige geweest van flagrante en schadelijke representatievormen, stereotyperingen en vooroordelen die bestaan rond mensen van kleur over de hele wereld.

Opgroeien in de Afrikaanse diaspora van Belgiƫ is uitdagend. Ik kwam in aanraking met allerlei vormen van racisme en discriminatie. Ik ervoer allerlei negatieve voorstellingen en harde woorden van minachting voor de diaspora. Deze ervaringen tijdens mijn kindertijd en het grootste deel van mijn adolescentie hebben me op vele manieren beperkt.

Daarom creƫerde ik Project Ciidna, een portretreeks waarin ik de schoonheid en elegantie van mijn cultuur en erfgoed vastleg en toon. Ik hoop de toekomstige generatie mensen met dezelfde ervaringen als ik te laten zien dat we veel meer zijn dan de verhalen die ons worden opgedrongen.

Rami Hara, Hamdi, Project Ciidna, 2020-2021
Rami Hara, Hooyo, Project Ciidna, 2020-2021