Grootstedelijk Gebied Gent
Door Anyuta Wiazemsky Snauwaert, op Tue Mar 01 2022 23:00:00 GMT+0000Als Gent Culturele Hoofdstad van Europa 2030 zou worden, ziet Anyuta Wiazemsky Snauwaert daarin de ultieme gelegenheid om ook meer 'perifere' plaatsen op kunst te vergasten. Enkele projectvoorstellen.
Een alternatieve kunstatlas van België moet niet alleen bestaande underdog-initiatieven op de kaart zetten (zoals Out of Sight in Antwerpen, Les Brasseurs in Luik, Hotel Charleroi, etc.), niet alleen focussen op initiatieven die kunst naar verschillende ongewone plaatsen brengen (Plan B in heel Vlaanderen, Kunst & Zwalm in de regio van Zwalm, Boucle noire in Charleroi, Denderland in Geraardsbergen, etc.), maar kan ook plekken ontsluiten die artistiek nog on(der)benut zijn. Alleen al in Grootstedelijk Gebied Gent zijn er talloze locaties die we maar al te goed kennen, maar die we omwille van (kunst)historische (drog)redenen niet ernstig nemen als mogelijke plaats voor artistieke creatie en beleving. Ze staan centraal in het dagelijkse leven, maar zijn perifeer in het kunstenveld. Het zijn echter net dergelijke schijnbaar banale en inwisselbare plekken die verbinding mogelijk maken met mensen die van kunst niet (willen) weten. Ze laten de vaak genegeerde schoonheid van het alledaagse oplichten. Vanuit die optiek kan elke stoepsteen en elke straatpaal, elke boom en elke fietsstalling een kunstplek worden.
Voor het geval dat Gent effectief Culturele Hoofdstad van Europa 2030 wordt, doe ik alvast enkele projectvoorstellen. Alle vermelde kunstenaars moeten hun deelname nog definitief bevestigen.
Kortfilmfestival 2030
Mediamarkt
Oudenaardsesteenweg 76-86
9000 Gent
164 tv-schermen van Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL, Hisense en OK zijn synchroon ingesteld voor de screening van een selectie kortfilms. Geprogrammeerd staat werk van onder vele anderen: Hans Op De Beeck, Luis Pizarro, Chelsea Bulteel en Koen Blauwblomme.
Festival voor Hedendaags Theater 2030
Colruyt
Kortrijksesteenweg 1238
9051 Gent
Thema van deze editie is le héro quotidien. Makers zoals buren, Benjamin Abel Meirhaeghe, Kyoko Scholiers en Michiel Voet zoomen in op de grote daden van een kleine mens. De Colruyt wordt daarbij ingezet als een arena waar het dagelijkse kleinmenselijke drama zich voltrekt: meer kopen of goedkoper kopen? Gezonder eten en minder tijd hebben voor slaap of sneller eten maar korter leven?
De voorstellingen vinden plaats tussen de rekken. Net voor de vlees- en charcuterieafdeling is er een vrije ruimte die als bühne gebruikt wordt. De voorstellingen moeten voldoen aan de volgende voorwaarde: what you see is what you get. Er mogen met andere woorden geen externe props worden gebruikt. Alles wat ter plekke aanwezig is, mag wel worden ingezet door de acteurs en het publiek. Gebruikte en geconsumeerde artikelen dienen betaald te worden aan de kassa.
Mixed Media Arts Festival 2030
Recyclagepark Drongen
Koninginnelaan 1
9031 Gent
Een week voor de start van het festival gaat het containerpark op slot. 10 geselecteerde makers — waaronder Janne Claes, Joanneke Jouwsma, Jantien Callewaert, Ramona Vangrinsven en Alberto Cattani — krijgen onbeperkte toegang tot de containers met grofvuil, gips en gipskarton, roofing, timmerhout en planken, steenpuin, dwarsliggers, tuinafval, snoeihout, papier en karton, glas, vlakglas, matrassen, plasticfolies, kurk, piepschuim, harde plastic, metaal, elektro, tl- en spaarlampen, auto- en fietsbanden en textiel. Op het festival zijn de installaties en sculpturen te zien die de kunstenaars gedurende de werkweek met deze materialen hebben vervaardigd. Nadien gaan ze allemaal de pers in.
Intervention Through the Looking Glass
JIMS
Overpoortstraat 49A
9000 Gent
Vanuit Stalhof kunnen toeschouwers een choreografische performance aanschouwen. Onder de ramen van JIMS worden strandstoelen geïnstalleerd die een goede kijk bieden op de binnenruimtes van de gym. Het werk wordt geactiveerd door de schemering: eens de binnenverlichting van de gym aangaat, wordt de bezoekers gevraagd plaats te nemen. Ze kunnen hun ogen de kost geven aan een uitgekiend ritmisch samenspel van props, lichamen, spiegelvlakken en kostumering.
Schrijversresidentie 2030
Bpost
Lange Kruisstraat 55
9000 Gent
Het postkantoor in de Lange Kruisstraat wordt ingericht als schrijversresidentie, toegankelijk voor kunstenaars uit de meest diverse disciplines. De residentie staat in het teken van een genre dat zijn glorietijd allang voorbij lijkt te zijn: de brief. Er zijn 6 residentieperiodes, telkens van 2 maanden, met een van de volgende sub-genres als focus: liefdesbrief, klachtenbrief, maanbrief, felicitatiebrief, sollicitatiebrief en intentiebrief.
Tijdens de openingsuren (maandag tot vrijdag van 9:30 tot 18:00 en zaterdag van 9:30 tot 15:00) kunnen bezoekers de kunstenaar aanspreken om een voorbeeldbrief in een bepaald subgenre te schrijven. Wil je je overspel rechtzetten of eindelijk die droomjob strikken, dan staan artiesten als Sophie Whetton en Dominique De Groen met hun pen en briefpapier klaar voor jou. Indien de kunstenaar niet aanwezig is op kantoor, mogen de bezoekers hun verzoek achterlaten in een ideeënbus.
Centrum voor de podcast voor de eenzame luisteraar
Bushalte
Steenaardestraat
9051 Gent
Een weinig gebruikte bushalte wordt voorzien van een 5.1-geluidsinstallatie en beveiligingscamera’s. Telkens wanneer er slechts één persoon aan de halte staat, krijgt hij of zij een geluidskunstwerk te horen van makers zoals Katinka De Jonge of Stijn Demeulenaere.