Bob Vanden Broeck

Het lichaam als oeuvre in Helena Almeida's 'Corpus'

In Wiels loopt nog tot 11 december de tentoonstelling ‘Corpus’, van de Portugese kunstenares Helena Almeida. Daarin is vooral Almeida zelf te zien. Maar waar begint haar lichaam, en waar eindigt het? 

 

De inheemse schaduw van Edith Dekyndt

In Wiels loopt tot 24 april de reizende tentoonstelling Ombre Indigène van de Waalse kunstenares Edith Dekyndt. Ze toont er installaties, projecties en schilderkunstige abstracties. Wat ligt daar op een beschimmeld wandtapijt? Kan een bacterie ons leven veranderen?

Berlinde De Bruyckere. Verlijden tot een streling

In S.M.A.K. vindt de eerste grote solotentoonstelling in België van Berlinde De Bruyckere plaats. Paarden hangen in de lucht, er spoelt een potvis aan, bomen groeien in kasten, bloederige geweien hangen aan de muur en torso’s zitten op krukken. Wie het verband vindt, wil het gebruiken. Maar we zijn in een museum: kijken mag, de gewonden verbinden niet.

 

Street art: tussen de straat en het museum

Street art is dood. Dat schreef de Britse kunstcriticus Jonathan Jones vorige zomer in The Guardian: ‘Street art is dying and it’s our fault’. Hij verwijt deze stedelijke beweging dat ze te mainstream is geworden, aan de borst gedrukt door de overheid en de middenklasse kunstliefhebber. Toch zal het musea nooit lukken om zich street art toe te eigenen.

 

Alina Szapocznikow: een ontdekking uit de hemel

Wiels wil vrouwelijke kunstenaars die onterecht vergeten zijn, weer een publiek geven. Een bewonderenswaardige tactiek, die tot begin januari de Poolse kunstenares Alina Szapocznikow een platform geeft. Op de affiche van de expo staat een schaaltje waaruit gele plastic drupt, met een half masker met rood geschminkte lippen. ‘Kijk!’, zeggen mensen die het op straat voorbijwandelen. Het is inderdaad een vreemd gezicht, maar ook zo veel meer.