Work-in-progress R:VA
Door op Mon Oct 07 2013 01:39:03 GMT+0000Sinds begin 2013 wordt in de Rekto:Verso Academy (R:VA) lustig geëxperimenteerd met nieuwe vormen van (online) kunstkritiek. Volg hieronder de voorlopige resultaten... Lees hier meer over de Rekto:Verso Academy.
KUNSTKRITIEK 2.0 – Laurence Scherz
Voor wie klassieke geschreven recensies een beetje beperkt beginnen te voelen, zijn er op het wereldwijde web tal van inspirerende voorbeelden te vinden. Laurence Scherz ging breed aan het surfen en presenteert een analyse met een hoop hyperlinks. Van sommige good practices kunnen arme cultuurtijdschriften enkel dromen, andere zijn gewoon een keuze.
Lees hier het artikel Kunstkritiek 2.0.
FILMKRITIEK MET KRUIDEN – Orlando Verde
The Pursuit of Happyness mag dan al dateren uit 2006, voor Orlando Verde blijft deze film over een self-made dakloze razend actueel. Hij recenseerde de film in drie verschillende formats. Lees hier zijn klassieke online recensie. Volg hier zijn voorlopige screenshot-presentatie. En bekijk hieronder zijn langere video-essay ‘Kot Cuisine’, met een vette knipoog naar de vele kookprogramma’s op tv:
/p>ONTWERP JE EIGEN COVER – Jan Laute & Filip Daniëls
Voor de tiende verjaardag van rekto:verso ontwierpen Jan Laute en Filip Daniëls een interactieve tool die lezers in staat stelt om uit het online archief van rekto:verso een hoogst persoonlijke verjaardagscover samen te stellen. Een nieuwe speelse methode om gebruikers in contact te brengen met ondergesneeuwde content op kunstkritische sites?
Ontwerp hier je eigen poster.
RECENSEREN MET KRIJT – Wouter Hillaert & Luk Sponselee
Met All that is wrong maakten Ontroerend Goed en Laika vorig seizoen een opgemerkte jeugdtheatervoorstelling waarin de tekst niet werd uitgesproken, maar uitgeschreven. Met krijt. Op de vloer. Dat inspireerde Wouter Hillaert en Luk Sponselee tot een alternatieve videorecensie van de voorstelling.
KLIK JE EIGEN ARTIKEL BIJEEN – Filip Daniëls
In 2005 verscheen in rekto:verso het artikel Van Samson tot Scrooge: het verslag van een meerdaags bezoek aan vele commerciële podiumproducties. De lezer kon naar eigen keuze heen en weer springen tussen de alinea’s. Nu, acht jaar later, hebben we daar online ook de juiste vorm voor gevonden… In feite zijn het er meerdere. Ze tonen allerlei interactieve mogelijkheden, van scrolling en unfolding tot nieuwsoortige comment-functies. Under construction…
Klik hier door naar Experiment 1 tot 2.2.
DE RECHTZETTING – De Zendelingen: Filip Tielens & Bregt Van Wijnendaele
Kroonjuweel van de R:VA zijn De Zendelingen: een kersvers gecrowdfund ‘uitzendbureau’ voor kunstkritiek. Op hun Facebook-pagina vind je de hele buit van hun opgemerkte passage op het Theaterfestival, hier alvast een voorbeeld van De Rechtzetting: een format waarin een regisseur voor de camera in dialoog gaat met de recensies die over zijn voorstelling zijn verschenen. Stef Lernous van Abattoir Fermé wrijft zich in zijn handjes…
DE BIECHTSTOEL – De Zendelingen: Filip Tielens & Bregt Van Wijnendaele
Kroonjuweel van de Zendelingen zelf is hun Biechtstoel: een gevaarte van twee houten boxen met plek voor een expert aan de ene kant, en een modale theaterbezoeker aan de andere kant. Na een voorstelling gaan ze in de Biechtstoel met elkaar in gesprek, zonder elkaar te zien. Alle gesprekken worden opgenomen, gemonteerd tot één meerstemmige bespreking en door Felix D'Huys (De Kapitein) voorzien van illustraties van de besproken voorstelling. Ziehier het resultaat voor _Viva La Naturisteraçion _van De Warme Winkel & De Utrechtse Spelen:
ZIN OF ONZIN? – De Zendelingen: Filip Tielens & Bregt Van Wijnendaele
Zegt de ene professionele recensent: ‘heel interessant en noodzakelijk, die nieuwe vormen van kunstkritiek’. Repliceert de andere professionele recensent: ‘pure opleuking vanuit een irrationele angst’. Bekijk hier een montage van hun twistgesprek. Dialogische kritiek: daar zijn ze voor, bij De Zendelingen. Of lees hier het hele debat op papier, op p. 8-9.
WACHT EVEN – Carolina Maciel de França & Orlando Verde
Een videorecensie van Wachten, een voorstelling van Mokhallad Rasem vanuit het oeuvre van Beckett en het thema ‘wachten’. Precies zeven minuten slow criticism met voice-over.
KUNSTKRITIEK IN BEWEGING – Wouter Hillaert
Voor haar monoloog Toestand ging Kristien De Proost op een loopband staan. Voor de recensie ging Wouter Hillaert op een hometrainer zitten. Is schaamteloze zelfprofilering, het thema van de voorstelling, ook een piste voor de kunstkritiek? In elk geval daagt het bestaan van YouTube de persoonlijkheid van critici uit.
/p>RECENCHAT – Katrien Geebelen
Vier vrienden gingen apart van elkaar naar dezelfde film, maar bespraken die samen online, via een multicam- en chatsysteem. Na het bekijken van een trailer van de film leggen ze hun kennis en indrukken samen, tot een meerstemmige dialoog. Kunnen we zo binnenkort samen online recenseren met experts uit verre windstreken? De techniek staat nog niet helemaal op punt, en de beleving van het moment is meer waard dan de video-documentering van de discussie, maar hier toch een beeld van wat het kan geven... Intussen zoeken we verder naar de optimale uitwisseling online.
VERDER UNDER CONSTRUCTION BINNEN R:VA:
- Een getekende recensie van een tentoonstelling
- Een live salon over kunst
- Een online mindmap over vrouwbeelden in theater