We gaan op stadsklas, wil je mee?

Door op Wed Jun 03 2015 07:20:50 GMT+0000

Kunstencentrum BUDA, Demos, Het Transitiebureau (NL) en rekto:verso nodigen 20 zielen uit om vier dagen een fabriekspand te bezetten: van 2 tot 5 juli 2015, in Kortrijk. Na de bosklas in Noord-Frankrijk is dit een tweede collectief gesprek op zoek naar nieuwe antwoorden. Deze editie zal het hebben over protest, zonder leeftijdsgrens.

stadsklas_630_418_s_c1.jpgDe tijden zijn even onzeker als boeiend, zowel in de cultuursector als in de samenleving. De gekende antwoorden doen het niet meer. Het is nu aan een nieuwe generatie. Hoe kan en moet het anders? Omdat iedereen hetzelfde aanvoelt, maar een kader mist om dat te delen gaan we op stadsklas.

Wil je mee? Meld je aan voor 23 juni, dan stellen wij een evenwichtige groep samen. Download het reservatieformulier hier. 

WAT?

De kunsten claimen een sterke autonomie. Wars van de sociale, politieke, economische en wetenschappelijke realiteit. Dat willen we enkel toejuichen. Kunst ‘moet’ niks zijn en ‘moet’ vooral niks doen. Daarom kunnen ze net het bestaan van alternatieven verbeelden. Maar wat zijn we met die alternatieven als ze niet verbonden raken met de realiteiten waarvan ze claimen autonoom te zijn? We denken dat alternatieven pas in die verbinding tastbaar worden. Tijdens de stadsklas willen we het hebben over een zeer directe en tastbare vorm van die verbinding: protest!

De ‘stadsklas’ wil een betrokken gespreksruimte zijn tussen een grote groep ‘willing forces’ uit de jongere generatie, om samen wilde visies te delen en concrete plannen te smeden. Inhoudelijk staan er voorlopig drie vragen voorop:

  • Wat is (jouw) protest vandaag? In de artistieke praktijk, in de kunstscène, op straat… als professional, burger of beweging

  • Hoe verbinden we artistieke praktijken met die van ngo’s, activisten en burgers?

  • Hoe brengen we vandaag artistiek protest in de publieke ruimte?

Hoe we het gesprek opzetten, bepalen we samen. We zoeken een werkbaar evenwicht tussen ‘open en informeel’ en ‘gericht georganiseerd’. We voorzien methodische coaching om een praatbarak te vermijden.

We mikken op constructieve uitkomsten, zowel collectieve als voor elke deelnemer afzonderlijk, in zijn/haar eigen praktijk. Er bieden zich een aantal concrete pistes aan: het Russische kunstenaarscollectief Chto Delat (dat politieke theorie verbindt met kunst en activisme) bereidt Kortrijk Congé voor en wil ons ontmoeten, de fabriek heeft een fablab en enkele sporen uit de vorige bosklas liggen nog open. Maar niets staat vast. We beslissen samen. Wat zijn jouw hamvragen? Wat zijn jouw verwachtingen? Geeft ze mee in je aanmelding.

VOOR WIE?

  • Voor kunstenaars, cultuurwerkers, activisten, onderzoekers en doeners tussen twintig en veertig jaar, uit alle disciplines, met een grote dorst naar een ander soort kunstpraktijk en samenleving.

  • We vragen ook een tiental ‘inspiratoren’ uit andere velden dan kunst en cultuur mee. Tip ons graag wie jij vindt dat we moeten uitnodigen om ons gesprek extra te kruiden.

WANNEER?

Start: Donderdag 2 juli 2015 (aankomst 12u)

Einde: Zondag 5 juli 2015 (vertrek 15u)

!! Op 11 juli is er het stadsfestival Kortrijk Congé van Kunstencentrum BUDA, vzw Wit.h en De Kreun waar Chto Delat een ‘optocht voor de toekomst’ plant. Noteer dat moment alvast in je agenda.

WAAR?

BudaFabriek - Dam 2 A, 8500 Kortrijk

HOE?

  • Aanwezigen zijn de hele periode aanwezig. De stadsklas is geen duiventil.

  • Overnachting? We kraken een fabriekspand. Basis voorzieningen zijn er, maar we kamperen indoor (of bij mooi weer op het dak?). Voorzie dus je krakerskit (matje, slaapzak en eventueel tent). Verhaaltjes voor het slapengaan zijn welkom.

  • Koken: we nemen zes keukenprins(ess)en mee.

PRIJS?

We vragen 115 € waaronder overnachting en all-in catering. Voor wie de prijs om een of andere reden moeilijk ligt, is er een solidariteitsfonds. We maken geen winst op deze vierdaagse. Als er geld over is betalen we terug. Jij bent onze winst!

AANMELDING

**Stuur voor dinsdag 23 juni het invulformulier naar stadsklas@demos.be. **We kunnen immers niet goed kunnen inschatten hoe groot de interesse is én willen graag de meest boeiende combinatie van mensen proberen samen te krijgen.  Maak je geen zorgen, we zijn oprecht nieuwsgierig naar elk verhaal. Tegen woensdag 24 juni laten we je finaal weten of je mee kan. We hope so! Aarzel niet te lang!